Hålls händerna i styr?

Jag mår fysiskt illa när jag ser mitt Facebookflöde dränkas av #metoo. Inte för att jag inte förstått hur verkligheten ser ut utan för att jag nu får se alla vänner som utsatts och därmed börjat fundera över när, var och hur… Vilka är deras historier? För jag räknar med att de har mer än en…

tst

Det är fruktansvärt att vi lever i ett samhälle där sexuella trakasserier av kvinnor är så vanligt att det i viss grad har blivit accepterat att skämta om det. Att det på något sätt skulle vara ok för att det görs med ett skämtsam sken över det hela. Det är fruktansvärt att det tog mig själv ungefär 30 år av mitt liv att förstå hur verkligheten såg ut och på de 10 år som jag har varit medveten upplever jag tyvärr att problemet blivit större. Sedan kan det förstås ha att göra med att jag numer blivit bättre på att se och agera när jag ser sexuella trakasserier.

 

I dansen är vi väldigt nära varandra och jag måste ju säga att jag förstår att kvinnor KAN känna sig otrygga inför situationen att bli uppbjuden av en okänd man. Hur vanligt det är att det händer på socialdans vet jag dock inte, men jag skulle väldigt gärna vilja veta. Har ni (både män och kvinnor) upplevt sexuella trakasserier på dans?

Annonser

5 reaktioner till “Hålls händerna i styr?

 1. Ja, nästan varje danskväll. Det kan vara kommentarer om min kropp, direkta förslag att följa med någonstans, lystna blickar, händer som vandrar, klämmer o håller jättetajt, klämmer fast mitt ben mellan sina, andas tungt i mitt öra, någon har t.o.m slickat mig i örat, kysser mig på kinden, el t.o.m. försöker göra det på mun, listan kan göras oändlig…. Jag bor i Finland så vet inte om det är lika i Sverige.

  Gilla

 2. Det är tyvär lika vanligt på dans som på arbetsplatser jag har vart på som på tunnelbanan som i kön på lokala mataffären.
  Devisen -Pojkar är pojkar. Kommer jag aldrig låta mina syskonbarn acceptera som en ursäkt, Den är jag uppfostrad med för det är mina föräldrar uppfostrade med. Detta sitte djup och gör det så mycket viktigare att stoppa nu innan det blir en accepterande axelryckning mot grövre övergrepp.

  Det som gör ondast är att det är väldigt få som verkar veta hur vanligt detta är. Om jag går en dag utan att vara utsatt så är det kors i taket och nej, den dagen har inte kommit.
  Detta är din fru, flickvän, sambo, dotter, granne, mamma, moster, syster och kvinnliga kollega, detta är inte vilken okänd kvinna som helst, Det är dom som står oss närmast och som är i vår vardag som är utsatta.

  Gilla

 3. Ja. Gubbar som trycker sig närmare fast jag trycker bort honom. Jag vill inte dansa för nära. Har märkt att jag blir oftare uppbjuden av helt okända som är äldre än min pappa om jag har mycket urringning… (det som är lite creepy är att det då känns som att jag blir uppbjuden pga urringningen).

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s