Om mig

Jag är en frispråkig dansare som funderar över hur min hobby fungerar och förändras över tid. Hur dansare funderar och varför det finns så många saker ute på dansställena som dansare blir osams om. Mina största funderingar är varför det finns så många fördomar i dansvärlden och vad som kan göras för att hålla ”dansbanekulturen” vid liv.

Jag hävdar inte att jag har rätt svar på allting men jag tror att vissa saker behöver lyftas upp för att människor ska börja fundera över sitt beteende och se saker ur andras perspektiv än sitt eget. Jag har ingen ambition att tala om för andra hur man ska och inte ska göra utan lyfter mina tankar och åsikter. Därför vill jag gärna höra andras synpunkter också och det är lättare att få höra flera personers synpunkter och tankar genom sociala media.

Jag dansar primärt Bugg och Fox (vilka jag även instruerar i) men har tidigare även dansat Lindy Hop, Charleston, Stepp, Rock’n Roll, Gammeldans (både grunddanser och gillesdanser) samt Balett. Jag har nyligen börjat lära mig West Coast Swing, Tango och Kizomba och jag tycker att de danserna är så underbart inspirerande.

Jag dansar av många anledningar såsom att det är en mycket allsidig träning, jag tycker att det är roligt, jag älskar musik (i alla dess former), jag tycker om att röra på mig, jag träffar många intressanta människor… Men framför allt så dansar jag eftersom det är en fantastiskt sätt att uttrycka sig på och förmedla känslor på. Att anpassa dansen till karaktären på dansen är någonting som jag verkligen gillar eftersom det ger utlopp för så mycket kreativitet.

Men vad ger dansen mig då? Jo, till att börja med så skapar dans närmare band mellan de som dansar, en hel del av de spärrar som finns när man träffar nya personer försvinner i och med att man redan från början har kroppskontakt. Att hålla någon i handen eller stå tätt intill eftersom dansen kräver det skapar en så avslappnad stämning att man redan efter en dans (för mig är det fyra låtar) kan föra en konversation som om man träffats förut. Ibland behöver man inte ens samtala med varandra utan man känner ändå en gemenskap som är svår att förklara. Det har naturligtvis att göra med att man på dansgolvet inte tar samma hänsyn till varandras intimzon. Man inkräktar redan på varandras intimzon i och med foxen. Nu dansar inte alla lika nära varandra, en del har bara handkontakt medan andra har kontakt från fot till hjässa. Jag har fått många nya vänner genom dansen och till dessa personer har jag starka band. Dansen förenar människor.

En annan sak som dansen ger mig är den glädje som uppstår när två människor tillsammans formar och skapar dans. Hur man med hjälp av varandra skapar ett konststycke som varar i 4 minuter. Jag vet att det finns många som har inställningen att killen för och bestämmer och tjejen följer och gör som hon blir dirigerad… Jag är INTE av den skolan, det roligaste jag vet på dansgolvet är när den jag dansar med tar egna initiativ och ger mig förningsförslag på saker som vi skulle kunna genomföra tillsammans. Det är dans för mig. Jag dansar gärna följare i de danser som jag behärskar den rollen i.

Mitt första blogginlägg säger en hel del om hur jag ser på dans:

Att dansa är någonting underbart som alla borde prova på, det finns en enorm kreativitet, gemenskap och samhörighet i dansens värld.

Dans är inget nytt fenomen utan det har funnits sedan urtiden och det är inte så konstigt eftersom det enda som behövs för att dans ska uppstå är musik och musik skapade människan tidigt. Olika kulturer har olika typer av musik och de har sina likheter och skillnader. En dans har ofta en huvudtyp av musik som fångar karaktären på dansen men i princip så kan man dansa till vilken musikstil som helst bara man anpassar sig till musiken.

I Sverige är de stora pardanserna bugg och foxtrot. Bugg är en dans som inte finns på speciellt många andra ställen i världen eftersom den har sitt ursprung i Sverige. Foxtrot är en amerikansk dans som tillkom runt 1910 och skapades av skådespelaren Harry Fox (därav namnet).

Bugg dansas i fyrtakt och traditionellt dansas den till dansbandsmusik men det är långt ifrån den enda musiken som man kan dansa bugg till. Fyrtakt är den vanligaste typen av populärmusik vilket faktiskt betyder att man lika gärna kan dansa bugg till Ushers musik som till Sven-Ingvars. Det finns många personer som dansar som inte tycker om dansbandsmusik utan vill dansa till modern pop-musik. Det har genererat i att det finns olika typer av dansband. I danskretsar så kallas de ofta för mogenband eller modernband eftersom man skiljer på mogendans (som oftast men absolut inte alltid) dansas av en äldre publik medan moderndansen (även här oftast men absolut inte alltid) dansas av en yngre publik. Det finns även skillnader i hur man dansar mellan de två stilarna. Det ska noteras att det går alldeles utmärkt att dansa mogendans om man är skolad som moderndansare och vice versa.

Foxtrot eller Fox, som den försvenskade versionen ofta kallas, dansas även den i fyrtakt och precis som buggen och eftersom den traditionellt dansats på dansbanor i samband med bugg som den ”långsamma dansen” och har därför dansats till dansbandmusik. Men precis som buggen går det att dansa till vilken fyrtaktsmusik som helst och den behöver inte på något sätt vara långsam.

Tyvärr så finns det många som inte tror att bugg eller fox går att dansa till annat än dansbandsmusik men sanningen är den att det går alldeles utmärkt. Några av mina favoritlåtar att dansa fox till återfinns här:

Som synes så är det inga dansband där… När det gäller bugg så är det samma sak och min absoluta favoritlåt i det sammanhanget är

Nu är bugg och fox långt ifrån de enda danserna man kan lära sig, West Coast swing, Lindy Hop och Boogie Woogie är också fantastiska danser (listan kan göras lång) men de har inte lika många utövare som bugg och fox. Om du är nyfiken av dig, gillar musik, vill träffa folk eller bara söker en träningsform som är allsidig och skonsam mot kroppen, prova en pardans!

Välkommen till min blogg!

 

11 reaktioner till “Om mig

 1. Hej!
  Trevlig blogg du har! Jag är finlandssvensk och mycket ivrig socialdansare. Går ofta kurser och drar även kurser ibland. Har gått på dans ett par gånger i Sverige också, senast i Stockholm i oktober (just denna lördag enda stället i hela stan med dansbandsmusik faktiskt!). Tyckte det var intressant att jämföra danskulturerna i Sverige och Finland. Största skillnaden tyckte jag var att ni svenskar är bättre på bugg medan det på finländska dansställen spelas flera dansrytmer förutom fox och bugg (TANGO, cha cha, rumba, vals, långsam vals, humppa, osv). Har du varit på dans i Finland nån gång? Lönar sig att pröva, speciellt sommartid när utbudet är stort 🙂

  Gilla

  1. Hej Gunlög!

   Jag har aldrig varit i Finland och dansat men jag skulle gärna testa på andra danskulturer än den vi har här i Sverige. Jag tycker om dans över lag så det är inte otänkbart att jag gör slag i saken och provar er danskultur någon gång framöver.

   Gilla

 2. Jag tycker också att du har en bra sida o har även lyssnat på dina låtar som jag gillar men synd att du bara har en bugg låten men kan förstå att det tar tid att fixa låtar …men bra i allafall 🙂

  Försten är jag från Örebro o dansar på Brunnsparken för det mesta ……

  Gilla

 3. Hej jag är lite nyfiken på hur du gör om du blivit nobbad(om det inte är särskilda skäl trötthet ,skada osv ) ?Bjuder du upp den personen igen el bjuder du aldrig mer upp och väntar till den personen bjuder upp dig (om den gör det ).

  Gilla

  1. Hej Cyril! Jag brukar inte bjuda upp igen samma kväll, det finns för många att dansa med för att jag ska lägga energi på att leta upp samma person igen. Men jag är inte långsint, till nästa danstillfälle har jag glömt vem som nobbat.

   Gilla

 4. Hej!
  Tack för dansen i lördags (Båberg). Brukar normalt sett inte ha knallrosa ögonfransar och hängslen men har födelsedagsbarnet en önskan om glittertema så går jag gärna all in.

  Att dansa med dig va riktigt härligt, inspirerande och kort sagt kul!
  Jag dansar gärna med vem som än dyker upp, det spelar ingen roll om det är en nybörjare, rutinerad eller tjej, kille. Men när det gäller att bjuda upp så har jag senaste halvåret tappat enormt mycket tro på mig själv i dansen och det märks i sätter jag både för och följer på.

  Vad jag vill ha sagt är att dansen med dig va en otrolig boost. Ett glädjerus som till och med nu lockar fram en tår men som ÄNTLIGEN ger tillbaka lite tro på mig själv som dansare. Jag är inte världsbäst men väl värd att dansa med. TACK!!! ❤

  Gilla

  1. Hej Ann!

   Tack själv! Jag hade jätteroligt i Båberg och minns mycket väl tjejen i de rosa ögonfransarna och hängslena 🙂

   Blir jätteglad att du gillade att dansa! Jag dansar mer än gärna med dig igen, det var jättehärligt 😊 Hoppas att du börjar tro mer på dig själv igen för det tycker jag att du ska ha. Du är en duktig dansare, tvivla inte på det! Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s